Hibátlan mosoly 5 nap alatt!

A kerámia héj az egyik legelterjedtebb eljárás az esztétikai fogászat területén.  Alkalmas többek között a kopott fogak, harapási problémák és kisebb fogszabályozási problémák kezelésére is. A kerámia héjak segítségével jelentős mértékben megváltoztatható a fogak formája és színe.

A zománc erős, de nem elpusztíthatatlan. A fogzománcot károsíthatja a túlzott fogmosás vagy a savas ételek és italok fogyasztása. Az elveszett zománcréteg ugyan nem nő vissza, de a héjak segítségével kezelhető.

Kerámia héj mosolymegújítás

Mi az a kerámia héj?

A héj a frontfogak ajak felé eső felszínét fedő, kontaktlencse vékonyságú fogpótlás, amely egy speciális nagy szilárdságú anyagból, a préskerámiából készül. Elsősorban esztétikai igények kielégítésére szolgál. Tökéletes választás a fogak formai hibáinak, zománchibák, szuvasodások és elszíneződések elrejtésére. 

A kerámia héjak legnagyobb előnye, hogy a fog eredeti esztétikuma és biomechanikai egysége teljes mértékben helyreállítható anélkül, hogy az eredeti fogban anyagveszteséget kellene okozni. Nagyon kevés fogállomány eltávolításával járnak, ezzel szemben rendkívül szépek és tartósak.

A kerámia héjak fogtechnikai laboratóriumban készülnek, így felhelyezésük nem lehetséges egy kezelési alkalommal. Az első kezelés során a fogorvos előkészíti a fogakat és leveszi a lenyomatot a kerámia héjakhoz, amit elküld a laboratóriumba. Az ezt követő alkalommal az elkészült héjakat a fogorvos felhelyezi a fogakra. Az eljáráshoz a fogakat elő kell készíteni, minimálisan el kell venni a fog felszínéből, hogy a héjak tökéletesen illeszkedjenek az eredeti fogakhoz. A kerámia héjak előállítása hosszabb időt vesz igénybe, így előfordulhat, hogy ideiglenes fogpótlást kell viselnie a páciensnek, amíg a laboratóriumban elkészítik a héjakat.

 

A kerámia héjak elkészítése három lépésből áll:

 1. Első alkalommal az esztétikai specialista saját foganyagát maximálisan kímélve előkészíti a fogait a kerámia héjakhoz és lenyomatot vesz róluk
 2. A fogtechnikai laboratórium 3 munkanap alatt a lenyomat alapján elkészíti a héjakat az egyedi fogformáira, erre a célra specializált kerámiából
 3. Az elkészült héjakat az 5. napon a fogorvos beragasztja és ezzel a folyamat el is készült

Kerámia héj felhelyezése

Milyen problémára jelent megoldást préskerámia héj?

 • A fogak alaki vagy formai szabálytalanságainak kezelésére
 • Frontfogak teljes vagy részleges elszíneződésének leplezésére
 • Fogzománc fejlődési zavara miatt kialakuló defektusok korrekciójára
 • Fog hosszának tetszés szerinti változtatására
 • A metszőfogak közötti rések zárására
 • Lekopott fogazat eredeti állapotának helyreállítása
 • Rossz helyre nőtt, vagy zavaró helyre ékelődött fogak esetében
 • Színhibás fogak esetében
 • Baleset, fejlődési rendellenesség miatt sérült korona rekonstrukciójára
 • Ragyogóan fehér, természetes hatású fogak érdekében

A kerámia héj előnyei

A direkt héj is számos előnnyel rendelkezik, de van pár tulajdonság, amiben a kerámia héj felülmúlja a kompozit felépítményeket (más néven direkt restauráció). A kerámia héj egyik legvonzóbb tulajdonsága az esztétikum mellett a tartósság. A karbantartott porcelán héjak akár 15 évig is megőrzik épségüket ezzel szemben a direkt héjak élettartama körülbelül 10 év.

Egy másik előnye a kerámiának a direkt héjakkal szemben a fényáteresztő képesség. A porcelán áttetszősége jobban hasonlít az eredeti fogzománcra, ami szintén enyhén átereszti a fényt. Fogfehérítésre is nagyon jó módszer, jelentős mértékű színváltozást érhetünk el vele. A kerámia héjak esetében előre kiválaszthatjuk a kívánt fogszínt, így fehérebb csillogóbb mosolyt kaphatunk.

A kerámia héj anyagának köszönhetően sokkal ellenállóbb a környezeti behatásokkal szemben, mint például a savas ételek, vagy fizikai sérülések. A kompozit anyagnál nagyobb a valószínűsége, hogy bizonyos ételek hatására (kávé, tea, vörösbor stb.) elszíneződik a fog.

A kerámia héjak megoldást jelenthetnek a károsodott fogzománc, lekopott élek, genetikai okokból adódó problémák, egyenetlen fogak esetén. (Fontos megemlíteni, hogy a fogszabályozó kezelést nem váltja ki, csupán a kisebb szabálytalanságokat képes orvosolni.) Látványos változás érhető el kerámia héjakkal amikor a fogak formáját és színét jelentős mértékben szeretnénk átalakítani. Szélsőséges esetekben a kompozit héjak már nem tudják beteljesíteni a kívánt hatást.

A héjak nem igényelnek különleges bánásmódot a mindennapokban. Elegendő a fogkefe és a fogselyem használata, mint általában. Nem színeződnek el, ezért nem kell aggódni a kávé, a tea, a bor, vagy a nikotin miatt.

Nem javasolt viszont kerámia héjat készíteni abban az esetben ha hajlamosak vagyunk a csikorgatni a fogakat, vagy kemény magvakat, jeget rágcsálni, mert ezekre a fizikai hatásokra a héjak lepattanhatnak. Minden alkalommal fontos, hogy jó szakemberhez forduljunk, akire bátran rábízhatjuk magunkat. A fogorvos feladata, hogy eldöntse adott helyzetben a kerámia héj vagy a direkt héj-e a legjobb megoldás.

Biztonság és a kiszámíthatóság a fogászatban

Tervezze meg új mosolyát fogorvosával együtt 40 perc alatt!

A mosolytervezés nem más, mit egy számítógépes megoldás arra, hogy kezelőorvosával közösen tervezzék meg azt a mosolyt, ami nem csak fogászati-anatómiai szempontból tökéletes, de az Ön esztétikai igényit is maximálisan kielégíti.

A mosolytervezés kétségbevonhatatlan előnye, hogy egyszerre láthatjuk jelenlegi és megújult mosolyával, így a látványos különbség azonnal érzékelhető. Higgye el, az eredmény Önt is meg fogja lepni és nem tud majd szabadulni a gondolattól, hogy pontosan úgy szeretne kinézni, ahogyan az a tervezett képen van.

A mosolytervezés folyamata:

 1. A konzultáción digitális diagnosztikai eszközökkel megvizsgáljuk fogainak jelenlegi állapotát
 2. Az esztétika beavatkozásokra specializálódott fogszakorvosunk az Ön elképzeléseihez igazodva javaslatot tesz a fogászati probléma optimális megoldására
 3. Mosolytervező szoftverünk segítségével közösen megtervezésre kerül az Ön számára ideális mosoly 
 4. Írásos ajánlatot készítünk, melyből könnyen értelmezhető módon kiderül, hogy a közösen megtervezett beavatkozás mennyibe kerül majd Önnek.

 

Amennyiben további kérdések merültek fel Önben, vagy szeretne konkrét lépéseket tenni mosolyának azonnali megújítása érdekében, kérjen konzultációs időpontot Dr. Grosz János és Dr. Horváth Péter esztétikai fogszakorvos specialistáinkhoz a +36 1 36 11 222 telefonszámon. Várjuk Önt szeretettel!

Kérjen időpontot!