Ínykorrekció

Az ínykorrekció az esztétikai fogászat egyik legkörülményesebb feladata, ezzel együtt mondhatni, hogy kicsi és gyorsan gyógyuló beavatkozásról van szó.

Több eset is előfordul, amikor a fogíny helyreállításra szorul, ínykorrekció válik szükségessé, mivel akármilyen szépek a fogak, esetleg fogpótlások, a fogíny aszimmetriája, illetve egyéb defektusok a mosoly diszharmóniáját okozzák.

Mivel több eset lehetséges, ezért az elsődleges feladat ínykorrekció előtt, az íny elváltozás okának felderítése, hiszen elképzelhető, hogy nem pusztán a hiba kijavítására van szükség, hanem egy háttérben álló ok megszüntetésére is.

Három főbb eset létezik, amikor az ínykorrekció szükséges, amikor az ínyből túl sok látszik, amikor az íny túlságosan visszahúzódott, valamint amikor az íny lefutása aszimmetrikus.

Bármelyik esetről is van szó, ínykorrekció előtt mindenképpen a lehetséges kiváltó okot kell kideríteni, hiszen előfordul, hogy az íny elváltozásainak oka valamilyen betegség vagy gyulladás. Amikor ténylegesen kiderül ínykorrekció előtti vizsgálat folyamán, hogy valamilyen betegség áll a háttérben, akkor először azt kell kezelni, majd csak ezután következhet az ínykorrekció.

Amikor az íny visszahúzódása révén van szükség ínykorrekció beavatkozásra, akkor az mindig nehezebb eset, hiszen az íny élő szövet, így nem mindig úgy változik, ahogy optimális lenne. Ráadásul ilyen esetben az ínykorrekció nem egy szimpla, egyszerű műtét, hanem hosszadalmas eljárás szükséges a teljes gyógyuláshoz.

Sokkal könnyebb a helyzet, ha az íny lefutása aszimmetrikus, vagy túl sok látszik belőle mosolygáskor, hiszen ilyen esetben eltávolítandó ínyrészlettel állunk szemben. Ebben az esetben az ínykorrekció egy gondos tervezéssel kezdődik, majd az eltávolítandó ínyrészletet helyi érzéstelenítéssel, műtéti úton eltávolítja.

A szép fogak, fogpótlások elkészítése is bonyolult feladat olykor, ám a páciensek nagyon kis része gondol arra, hogy nem pusztán a fog formája, hanem a károsodott, vagy rendellenes formájú íny is nagymértékben befolyásolja a mosoly harmóniáját. Pontosan ezért olykor az esztétikai fogászat kezelései során az ínykorrekció is szóba kerül, mert a tökéletes esztétikához ez is nagymértékben hozzájárul.

Azonban érdemes tudni, hogy legtöbb esetben az ínykorrekció roppant gyors, fájdalommentes, és nagyon gyorsan gyógyul.

Olykor az ínykorrekció önmagában nem elegendő, szükség lehet egyéb beavatkozásra, fogszabályozásra, illetve kerámiahéjak alkalmazására, éppen ezért, az ínykorrekció első lépése minden esetben a tervezés folyamata, legtöbbször azonban az ínykorrekció egyéb esztétikai fogászat eljárásnak a részét képezi.

A Móricz Dental Fogászati Klinika szakorvosai a lehető legbiztonságosabb módszerrel végzik minden esztétikai fogászat beavatkozást, az ínykorrekció műtéteket is.