Ínykorrekció

Az ínykorrekció az esztétikai fogászat egyik legkörülményesebb kezelése, ennek ellenére mondhatni, hogy kis mértékű és gyorsan gyógyuló beavatkozásról van szó.

ÍnykorrekcióTöbb esetben is előfordul, hogy a fogíny helyreállításra szorul, ínykorrekció szükséges. Akármilyen szépek a fogak, esetleg fogpótlások, a fogíny aszimmetriája, illetve egyéb defektusok a mosoly diszharmóniáját okozzák. Mivel több eset lehetséges, ezért az elsődleges feladat korrekció előtt az íny elváltozás okának felderítése. Elképzelhető, hogy nem pusztán a hiba kijavítására van szükség, hanem egy háttérben álló ok megszüntetésére is.

Az ínykorrekció típusai

Három főbb eset létezik, amikor az ínykorrekció szükséges, amikor az ínyből túl sok látszik, amikor az íny túlságosan visszahúzódott, valamint amikor az íny lefutása aszimmetrikus.

Bármelyik esetről is van szó, az íny korrigálása előtt mindenképpen a lehetséges kiváltó okot kell kideríteni. Előfordul, hogy az íny elváltozásainak oka valamilyen betegség vagy gyulladás. Amikor kiderül a korrekció előtti vizsgálat folyamán, hogy valamilyen betegség áll a háttérben, akkor először azt kell kezelni. Ezután következhet az íny korrigálása.

Amikor az íny visszahúzódása révén van szükség ínykorrekció beavatkozásra, akkor az mindig nehezebb eset. Az íny élő szövet, így nem mindig úgy változik, ahogy optimális lenne. Ráadásul ilyen esetben az íny korrigálása nem egy szimpla, egyszerű műtét, hanem hosszadalmas eljárás szükséges a teljes gyógyuláshoz.

Sokkal könnyebb a helyzet, ha az íny lefutása aszimmetrikus, vagy túl sok látszik belőle mosolygáskor, hiszen ilyen esetben eltávolítandó ínyrészlettel állunk szemben. Ebben az esetben az ínykorrekció egy gondos tervezéssel kezdődik, majd az eltávolítandó ínyrészt helyi érzéstelenítéssel, műtéti úton eltávolítják.

Milyen esetekben fordul elő az íny korrigálása?

A szép fogak, fogpótlások elkészítése olykor bonyolult feladat. A páciensek nagyon kis része gondol arra, hogy nem pusztán a fog formája, hanem a károsodott, vagy rendellenes formájú íny is nagymértékben befolyásolja a mosoly harmóniáját. Pontosan ezért az esztétikai fogászat kezelései során az ínykorrekció is szóba kerülhet, mert a tökéletes esztétikához ez is nagymértékben hozzájárul.

Azonban érdemes tudni, hogy legtöbb esetben az íny korrigálása gyors, fájdalommentes, és nagyon gyorsan gyógyul.

Amikor az íny korrigálása önmagában nem elegendő, szükség lehet egyéb beavatkozásra, fogszabályozásra, illetve kerámiahéjak alkalmazására. Éppen ezért, az íny korrigálás első lépése minden esetben a tervezés. Legtöbbször a korrekció egyéb esztétikai fogászat eljárásnak a részét képezi.

A Móricz Dental Fogászati Klinika szakorvosai a lehető legbiztonságosabb módszerrel végzik az esztétikai fogászati beavatkozásokat, az ínykorrekció műtéteket is.