Fogszabályozás

Ha a fogak egyenként megfelelő formájúak, de a fogsor nem harmonikus megjelenésű, nem egységes, abban az esetben a fogszabályozás lehet az elsődleges megoldás.

Máskor, főleg komplex esetek kezelésében is nagy segítséget jelent a fogszabályozás kezelést nyújtó orvossal való együttműködés, ha valóban természetes megjelenésű eredményt szeretnénk elérni.

A tévhitekkel ellentétben a fogszabályozás kérdése nem csak a gyerekeket érinti, a modern technológia révén felnőttek részére is lehetséges a fogszabályozás, felső korhatár nélkül.

Érdemes tudni, hogy a rendezett, egységes fogazat nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem kihatással van egyes életfunkciókra is, és ennek ellenkezője is igaz, a szabálytalan fogazat nem csak a jó megjelenést rontja, de szervi problémákhoz is vezethet, valamint a fogak épsége is sokkal nehezebben őrizhető meg. Ez a másik nagyon fontos ok, amiért érdemes kihasználni a fogszabályozás lehetőségeit.

Azon felnőttek számára, akik szeretnék fogazatukat rendezetté tenni, de a fogszabályozó készülék akadályozná őket hétköznapi tevékenységükben, ne riadjanak vissza a fogszabályozás lehetőségétől. Számukra van lehetőség esztétikus fogszabályozás kivitelezésére, mely szinte láthatatlan. Így olyan módon korrigálható a fogazat egysége, hogy az semmilyen hátránnyal nem jár a páciens számára a munkájában és a magánéletében.

A fogszabályozás során többféle készülék használatára van lehetőség, vannak kivehető és rögzített készülékek. A megfelelő készülék egyénenként változó, ezt a szakorvos dönti el a vizsgálatok alapján.

A szabálytalan fogazatnak több oka is lehet, ám a legtöbb esetben egyes rossz szokások alakítják azt ki, esetleg anatómiai elváltozások vagy genetikai tényezők befolyásolják, ami azután fogszabályozás folyamatát teszi szükségessé.

Mivel a rossz szokás a leggyakoribb, ezért a szülőknek érdemes odafigyelni ezekre. Odafigyeléssel a rossz szokások hamar letudhatók, így az elváltozások nem következnek be, és jó eséllyel a fogszabályozás nem lesz később szükséges.

Ilyen rossz szokások lehetnek az ujjszopás, a sokáig tartó nyugtató cumizás, továbbá amikor a kisgyermek nyelvével vagy ujjával lökdösi egy vagy több fogát.

Amikor ezek az elváltozások már láthatók a gyermeknél, akkor már csak fogszabályozás révén fordítható vissza a folyamat, ám ez ma már nem jelent problémát, hiszen teljes mértékben rehabilitálható az előző állapot.

A Móricz Dental Esztétikai Fogászati Klinikán gyermekek és felnőttek részére egyaránt rendelkezésre áll a fogszabályozás lehetősége, akár komplex kezelések részeként is.