Fogszabályozás

Ha a fogak egyenként megfelelő formájúak, de a fogsor nem harmonikus megjelenésű, nem egységes, abban az esetben a fogszabályozás az elsődleges megoldás.

fogszabályozás

Máskor, főleg komplex esetek kezelésében is nagy segítséget jelent a fogszabályozó orvossal való együttműködés. Ennek eredménye, hogy a fogsor funkcionálisan és esztétikailag is kifogástalan lesz.

A tévhitekkel ellentétben a fogszabályozás kérdése nem csak a gyerekeket érinti. A modern technológia révén felnőttek részére is lehetséges a fogszabályozás, felső korhatár nélkül.

Fogszabályozás: esztétikum és funkcionalitás

Érdemes tudni, hogy a rendezett, egységes fogazat nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem kihatással van egyes életfunkciókra is. Ennek ellenkezője is igaz, a szabálytalan fogazat nem csak a jó megjelenést rontja. A rendezetlen fogazat szervi problémákhoz is vezethet, valamint a fogak épsége is sokkal nehezebben őrizhető meg. Ez a másik nagyon fontos ok, amiért érdemes kihasználni a fogszabályozás lehetőségeit.

Azok a felnőttek, akik szeretnék fogazatukat rendezetté tenni, de a fogszabályozó készülék akadályozná őket hétköznapi tevékenységükben, ne riadjanak vissza a lehetőségektől. Számukra lehetőség van esztétikus fogszabályozásra, mely szinte láthatatlan. Így úgy korrigálható a fogazat egysége, hogy az semmilyen hátránnyal nem jár a páciens számára a munkájában és a magánéletében.

A fogszabályozás során többféle készülék használatára van lehetőség, vannak kivehető és rögzített készülékek. A megfelelő készülék egyénenként változó, ezt a szakorvos dönti el a vizsgálatok alapján.

A szabálytalan fogazat okai

A szabálytalan fogazatnak több oka is lehet. Sok esetben a gyermekkori rossz szokások alakítják ki, esetleg anatómiai elváltozások vagy genetikai tényezők befolyásolják a fogak rendezettségét. Mivel a rossz szokás a leggyakoribb, ezért a szülőknek érdemes figyelni ezekre. Odafigyeléssel hamar kiküszöbölhetők, így az elváltozások nem következnek be, és jó eséllyel a fogszabályozás nem lesz később szükséges. Ilyen rossz szokások lehetnek az ujjszopás, a sokáig tartó nyugtató cumizás, továbbá amikor a kisgyermek nyelvével vagy ujjával lökdösi egy vagy több fogát. Amikor ezek az elváltozások már láthatók a gyermeknél, akkor már csak fogszabályozás révén fordítható vissza a folyamat. Ez ma már nem jelent problémát, hiszen a fogsor teljes mértékben rehabilitálható, így visszaállítható az ideális állapot.

A Móricz Dental Esztétikai Fogászati Klinikán gyermekek és felnőttek részére egyaránt rendelkezésre áll a fogszabályozás lehetősége, akár komplex kezelések részeként is.