Direkt restauráció

A direkt restauráció az esztétikai fogászat egyik legkorszerűbb módszere sérült, szuvas vagy elszíneződött, illetve más zománchibákkal rendelkező fogak helyreállítására.

A fogászatban egyre látványosabb a változás az egyes kezelések után, nem beszélve arról, hogy folyamatosan bővülő technikai háttér áll a fogorvosok rendelkezésére. Az esztétikus fogsor nem elérhetetlen, bár olykor csak komolyabb fogászati beavatkozások során valósítható meg. A szép fogsorhoz vezető út első lépése, amikor elhatározzuk, hogy változtatni akarunk jelenlegi fogaink állapotán és szakemberhez fordulunk. Az esztétikai specialisták pontosan tudják adott helyzetben milyen egyénre szabott megoldás jöhet szóba.  A legtöbb esetben a probléma héjak segítségével orvosolható, de túlzott szabálytalanság esetén először fogszabályozó szakorvos segítségére is szükség lesz.

Az esztétikai fogászatban a leggyakrabban használt eljárás a direkt és a kerámia héjak alkalmazása. A kimondottan esztétikai fogászatra specializálódott szakorvos mindkét anyaggal jól dolgozik, és pontosan tudja adott helyzetben mire van szüksége a páciensnek. Természetesen meghatározó tényező az ár, a kezelésre szánt idő és az elkészült fogak élettartama is.

Direkt restauráció

Fogak közötti rés zárása direkt kompozit héj segítségével

 

Mi a direkt restauráció és hogyan készül?

A direkt restaurációkat más néven direkt héjakat a fogorvos építi fel a fog felszínére. Az esztétikai kezelés során az orvos rétegzési technikával, alakítja ki a fogak formáját, színét az igényeknek megfelelően. Miután elkészült a felületet polírozni kell, hogy a megtévesztésig természetes hatást keltsen. A héjak a fog színével megegyező kompozit tömőanyagból készülnek. A színe a kompozit anyag és a meglévő fog színétől függ. A fényáteresztő képessége korlátozott, ami azért fontos, mert az eredeti fogak is bizonyos mértékben áteresztik a fényt. Elkészítéséhez a foganyagból is el kell venni, ennek mennyisége függ a fog állapotától, a kívánt eredménytől: szín, áttetszőség, forma.

Kulcsfontosságú tényező a direkt restauráció esetében a jó fogszakorvos kiválasztása ugyanis nagyon fontos, hogy a felépítmények tökéletesen illeszkedjenek a foghoz. Esztétikai szempontból is lényeges a választás, mert akkor lesz kifogástalan az eredmény, ha a héjakat már-már művészi színvonalon készítik el.

Fényre kötő tömőanyag

Az esztétikai fogászat óriási vívmánya a fényre kötő tömőanyag, mely ma már lehetővé teszi az esztétikai fogászat területén belül a direkt restaurációt.

A fényre kötő tömőanyag foghoz való kötődéséről már fentebb írtunk, ám nem csupán ez az egyetlen tényező, mely tekintetben többet nyújt a hagyományos anyagoknál az esztétikai fogászat eljárásai folyamán.

A kompozit anyagok elsősorban azért alkalmasak az esztétikai fogászat területén történő használatra, mert amellett, hogy tökéletes szín és forma alakítható ki általa, az anyagnak a kopásállósága, a nyomásállósága és a szakítószilárdsága elképesztően magas, még a fogzománcnál is magasabb. Ez garantálja, hogy az esztétikai fogászat révén készülő “fogkiegészítés”, amit nevezhetünk direkt héjnak, vagy esztétikus tömésnek, nem töredezik le, teljes mértékben ellátja funkcióját. Éppen ezért nem csak a frontfogak, hanem őrlőfogak kiegészítésére, helyreállítására is alkalmas.

Az esztétikai fogászat területén alkalmazott kompozit tömőanyag alapja a műgyanta, mely nanométeres üveg és porcelánszemcsékkel van megerősítve. Az esztétikai fogászat eljárása, a direkt restauráció során felépített fog ezzel a puha tömőanyaggal történik, majd kék fény hatására zománc keménységűvé köt meg.

Esztétikai fogászat eljárásai során előszeretettel alkalmazzuk a fényre kötő tömőanyagot, mert a fent felsorolt funkcionális előnyei mellett legnagyobb előnye a kitűnő esztétikai hatás. Az esztétikai fogászat elsődleges célja, hogy úgy legyen kivitelezve egy gyógyítási folyamat, hogy az ne menjen az esztétikai hatás kárára. Ehhez nyújt kitűnő segítséget a direkt restauráció folyamán is alkalmazott fényre kötő tömőanyag, mely ma az esztétikai fogászat egyik leggyakrabban alkalmazott alapanyaga.

Milyen esetekben jó a direkt restauráció?

  • Ha elégedetlenek vagyunk a fogak színével

  • Ha a fogak egészségesek, de a formájuk nem megfelelő

  • Kisebb fogszabályozási probléma esetén (a hosszadalmas fogszabályozást nem helyettesíti, de kisebb szabálytalanságok, funkcionális problémák esetén megoldás lehet)
  • Segít megszüntetni a fogzománc hibáit
  • Sérült, letört frontfogak helyreállítására
  • Ha gyökérkezelt fog elszíneződött és azt belső fogfehérítéssel nem lehet látványosan kezelni
  • Ha fogak élei lepattogtak
  • Első fogak közötti rések kezelésére

 

A direkt restauráció előnye

A direkt héjak ár-érték aránya nagyon kedvező. A kerámia héjak, melyek hasonló problémákat orvosolnak, mint a direkt héjak átlagosan kétszer annyiba kerülnek. Másik előnye, hogy nem kell várni a fogtechnikai laboratóriumra, ellenben a kerámia héjakkal, amiket fogtechnikus készít el. (A kerámia felépítmények átlagosan 1-2 hét alatt készülnek el.) A direkt héjakat a fogorvos építi fel a rendelőben kompozit anyagból, így az akár egy kezelés alatt elkészül. A direkt restauráció alkalmazása előnyösebb olyan esetekben amikor a páciens hajlamos csikorgatni, szorítani a fogait, mert ilyenkor a kerámia héjak lepattanhatnak. Ezzel szemben csikorgatás során a direkt héj kevésbé károsodik.

A direkt héj élettartama általában 10 év, valamint fontos évente a kontroll mellett egy frissítő kezelés, ahol a héj felületét kezelik. Erre azért van szükség, mert a fizikai hatások, étkezési szokások, savas élelmiszerek egyéntől függően károsíthatják a direkt felépítményt. A kompozit héjak erősen színező ételek hatására (kávé, tea, vörösbor stb.) veszítenek fehérségükből, ezért is szükséges évente egy esztétikai kezelés a direkt restauráció esetében.

 

Jöjjön el a Móricz Dentalba és vegyen részt egy konzultáción, ahol esztétikai specialistáink részletesen tájékoztatják Önt a kezelésekről. A konzultációra a +36 1 3611 222-es telefonszámon tud időpontot kérni.

Várjuk Önt szeretettel!